گزارش کامل برگزاری جایزه کتاب سال استان فارس 1401
غلامرضا خوشاقبال، معاون امور فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در آیین پایانی جایزه کتاب سال، گزارش سومین دوره جایزه کتاب سال را اینگونه بیان داشت:
قسم به قلم و آنهایی که مینویسند
و قسم به شمایی که از جنس کلمات رنگینی هستید که کتاب زندگی را شرح میکنید البته خوشرنگ و زیبا، و قسم به شما که با بالهای خیالانگیزتان در دل مردم سرزمینمان، آنچنان جادویی زرین بر دل و جان مینگارید که اکسیر عشق وجود عاشقان کتاب را زر میکنید.
و قسم به وجود نازنینتان آنگاه که برنامهی جایزه کتاب سال فارس را در سر میپررواندیم جز عشق به شما و اهالی قلم هیچ در دل نبود تا گوهر تابناک شما را به جامعهی علاقمند معرفی نماییم.
و امروز در محفل پایانی سومین دوره جایزه کتاب سال فارس مفتخریم که در کنار شما روزگارمان به بهارانهی کتاب مزین است.
ابتدای سال که حال و هوای سومین دورهی جایزه کتاب سال فارس را در دل داشتیم بنا را بر آن دیدیدم که نگاههای نو و دغدغههای نویسندگان و اهالی قلم را بشنویم؛ مصاحبههایی ترتیب دادیم و همچنین جلسهای و گفتگوها شنیدیم از شما عزیزان، تا روشنگر راهمان باشد.
نگاههایی ارزشمند، عاشقانه و خالصانه ما را همرهی و راهبری کردند؛ دبیرخانهی سومین دورهی جایزه کتاب سال فارس با همت همکاران عزیز و دلسوزم، در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس راهاندازی شد.
فراخوان را شهریور ماه اعلام کردیم تا کتابهای نویسندگان استان فارس که از فروردین تا اسفند 1400 چاپ شده بودند به دبیرخانه ارسال شوند، که البته این مهم تا پایان مهرماه نیز تمدید شد.
طرحی نو درانداختیم و به اضافه ی ده عنوان ردهی موضوعی کتاب، دو موضوع دیگر به این دوره از جایزه کتاب سال فارس اضافه شد: یکی حوزهی کودک و نوجوان دوم ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
با همهی ناشران عزیز استان ارتباط گرفتیم، نویسندگان ارزشمند استان پهناور فارس را هم همچنین گفتگو کردیم و با افتخار درخواست ارسال آثار داشتیم، راهی دیگر زدیم تا جامعهی بیشتری از نویسندگان کتاب را در کنار داشته باشیم، حق همین بود، استان فارس است و کتاب و تمدن و فرهنگ، و از فارس و شیراز توقع همین بوده و خواهد بود.
بنای کار را بر آن دیدیدم همهی کتابهایی که برای اعلام وصول به اداره کل ارسال شده بودند با اجازهی نویسنده و ناشر به دبیرخانه جایزه کتاب سال فارس راه دهیم تا همهی نویسندگان و علاقمندان به این جشنواره دعوت شده و راه یابند.
با حمایت مدیرکل و همکاری همکاران دبیرخانه برخی از کتابهای نویسندگان عزیز را که ناشران خارج از فارس به چاپ رسانیده بودند خریداری کردیم و به دبیرخانه اضافه کردیم.
بیش از سیصد و نود و هفت (397) نویسندهی ارزشمند از استان فارس حدود هفتصد (700) عنوان کتاب را به دبیرخانه ی سومین دوره جایزه ی کتاب سال ارسال کردند.
با خانه ی کتاب و ادبیات ایران ارتباط گرفتیم تا داوران جایزه کتاب سال ایران داور جایزه ی کتاب سال فارس هم باشند، همانند همیشه همت گمارده و قبول زحمت کردند.
آثار به دبیرخانه جایزه کتاب سال تهران ارسال شد و داوری ها انجام گرفت. از بیش از هفتصد عنوان کتاب که در جدول امتیاز بندی قرار گرفته شد، آثاری که از سه داور حداقل یک رای مثبت دریافت کردند به مرحله ی دوم داوری راه یافت.
کتابهای راه یافته به مرحله ی دوم داوری در فرم های ویژه ای که بدین منظور طراحی شده بود درج شده و آنهایی که از 100 امتیاز حداقل 70 امتیاز را کسب کردند به مرحله ی نهایی راه یافتند.
در مرحله ی نهایی نشست مشترک داوران اصلی انجام گرفته و آثار مورد ملاحظه ی نهایی قرار گرفت و هیات علمی جایزه کتاب سال آثاری که امتیاز آنها بیشتر از 80 بودند به عنوان کتاب برگزیده و در غیر اینصورت با عنوان کتاب شایسته ی تقدیر معرفی شدند.
بر همین اساس از 34 عنوان کتابی که به مرحله ی دوم داوری راه یافته بودند تعداد 8 عنوان کتاب «برگزیده » و تعداد 17 عنوان کتاب «شایسته تقدیر» شناخته شدند.
در این دوره برای اولین بار به شعر محلی اهمیت ویژه ای داده شده است و داوران به دلیل ظرفیت های ادبی و قومیتی استان فارس کتابهایی با گویش های محلی را مورد توجه قرار دادند.
در سومین دوره جایزه کتاب فارس برای اولین بار کتاب پزشکی ( با عنایت به این موضوع که شیراز به عنوان مهمترین پایگاه پزشکی ایران و جامعه ی ارزشمند پزشکان ایران است) از سوی داوران مورد توجه قرار گرفت .
در این دوره کتابهایی با عناوین هنرهای نمایشی و همچنین معماری و شهرسازی و نمایشنامه و همچنین مهندسی کشاورزی مورد توجه بود.
در این دوره بودند نویسندگان ارزشمندی که چندین کتاب خود را به سومین دوره جایزه کتاب سال فارس ارسال کردند و مایه مباهات و فخر استان فارس و شهر شیراز هستند.
در پایان بر خود فرض می دانم ابتدا از حمایت های جناب آقای قانعی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس و همچنین تلاشهای همکاران عزیز و همراهم در معاونت فرهنگی و رسانه ای آقایان جمشید رضایی ، سید شهاب میرباقری ، مهدی خداجو ، سید علی اصغر محدث ، محمد مهدی اسدزاده و خانم ها نیره محمدی ، سمیه فریدونی نژاد ، شهربانو زارعیان، لیلا نماینده ، مریم جاهدیان، و دبیرخانه ی سومین دوره جایزه کتاب سال قدردانی نمایم ، و آنگاه از شما نویسندگان ، ناشران ، کتابفروشان و اهالی قلم ، کانونهای تبلیغاتی ، چاپخانه ها، موسسات فرهنگی و پژوهشی که همیشه یار و همراه همیشگی ما و اهالی کتاب بوده و هستید و همچنین همه ی خبرنگاران و صاحبان اندیشه ی رسانه ای که می توانند بن مایه های ارزشمند کتاب و کتابخوانی را به جامعه ی خود معرفی کنند، قدردانی نمایم و مهربانی هایشان را می ستایم .
قدمهای شما بر سر و چشم ، باشد که سالهای سال گامهای شما در راه دانایی مستدام و استوار بماناد .
برگزیدگان:
برگزیده بخش علوم کاربردی (پزشکی)
بیماریهای قلب و عروق برای دانشجویان پزشکی؛ نویسندگان: کامران آقاصادقی، فیروزه ابطحی فحلیانی، امیر اصلانی، پیمان ایزدپناه، محمدعلی بابایی بیگی، حامد بذرافشان دریسی، پویان دهقان؛ انتشارات: علوم پزشکی و خدمات بهداشتی شیراز
برگزیده بخش علوم کاربردی (مهندسی کشاورزی)؛ کود آبیاری؛ نویسندگان: چارلز.م.برت، کریس اکانر، توماس روهر؛ بازگردانها: علیاصغر قائمی، سید علیاکبر موسوی، مریم زاهدیفر؛ انتشارات: شیراز، مرجع علم
برگزیده بخش ادبیات (نثر معاصر)؛ به نقش گلیم؛ نویسنده: محمد محمودی نورآبادی؛ شهرستان: نورآباد ممسنی؛ انتشارات: شهرستان ادب
برگزیده بخش ادبیات (شعر معاصر)؛ آیینهداران آفتاب؛ دفتر چهارم: شهیدان بنیهاشم در عاشورا؛ نویسنده: سیده اعظم حسینی؛ شهرستان: شیراز؛ انتشارات: نوید شیراز
برگزیده بخش ادبیات (شعر شیرازی)؛ ساعت گل؛ نویسنده: غلامعلی خوشبخت، شهرستان: شیراز؛ انتشارات: فرهنگستان ادب
برگزیده بخش ادبیات (نقد ادبی)؛ تبارشناسی ادبیات و تاریخنگاری ادبی در ایران؛ نویسنده: محمدحسین دلال رحمانی؛ شهرستان: شیراز؛ انتشارات: تهران؛ پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات
برگزیده بخش کودک و نوجوان (داستان کودک)؛ چشمهای پری توی دلش بود؛ نویسنده: فاطمه فروتن اصفهانی؛ شهرستان: شیراز؛ انتشارات: تهران؛ علمی و فرهنگی، کتابهای پرنده آبی
برگزیده بخش کودک و نوجوان (داستان نوجوان)؛ قاطر غنیمتی؛ نویسنده: اکبر صحرایی؛ شهرستان: شیراز؛ انتشارات: سوره مهر
آثار شایسته تقدیر نیز به شرح زیر است:
در بخش دین( عرفان: )
دو اثر زیر به صورت مشترک انتخاب شدند:
کتاب «از رباط آسمانی ازلی تا کوچهباغهای شیراز» تحقیق و تألیف محمدرضا خالصی
کتاب«عروس حضرت قرآن» درآمدی بر قرآنشناسی عرفانی و هندسه عرفانی زبان قرآن تألیف محمد یوسف نیری
علوم اجتماعی (آموزش و پرورش: )
کتاب «دانشآموزان با مشکلات یادگیری و رفتاری ارزیابی و راهبردهای آموزشی» تألیف شارونوان ترجمه همتی علمدارلو، مرضیه غلامی، طاهره نجفی فرد، منیره مروت و صدیقه رستمی
زبان( گویشهای محلی: )
کتاب «فرهنگ واژهها و گویشهای لری شهرستان های ممسنی و رستم» تألیف حسن حبیبی فهلیانی
علوم کاربردی (پزشکی: )
کتاب « چالشهای جراحیهای کولورکتال» تألیف احمد ایزدپناه
نقد ادبی:
کتاب «جامعه متن و خشونت» تألیف سندی مومنی
شعر معاصر:
دو اثر زیر به صورت مشترک انتخاب شدند:
کتاب «در انزوای یک شب قطبی» سروده محمدرضا خالصی
کتاب«ققنوسهای خاکستری را دوست دارند» سروده مهدی رستمی
شعر شیرازی:
دو اثر زیر به صورت مشترک انتخاب شدند:
کتاب «باغ اُینه» سروده غلامعلی خوشبخت
کتاب «سرود دشت زلاوز» سروده سیلوانا سلمانپور
شعر لری:
کتاب «وُرد خالی» سروده محمد حسین شریفی
بخش هنر (معماری و شهرسازی: )
کتاب «سایبر پارکها، رابطی میان مردم، مکانها و فناوری رویکردها و دیدگاه های نوین» تألیف کارلوس اسمانیوتو کاستا و اینا سوگلی ارجاوک ترجمه لیلا کوکبی و بهنود برمایهور
هنرهای نمایشی:
کتاب «چگونه فیلمنامه بنویسیم» تألیف سید فیلد و ترجمه عباس اکبری
نمایشنامه:
کتاب «سه نمایشنامه» نوشته اگوست استریندبرگ ترجمه عبدالعلی دستغیب
تاریخ و جغرافیا:
دو اثر به صورت مشترک انتخاب شدند:
کتاب«شیراز در گذر سیاحان و جهانگردان» تألیف سید علیرضا گلشنی و زینب رنجبران
کتاب «ژئومورفولوژی مخروط افکنهها» تألیف سعید نگهبان و غلامرضا زارع